Today.ua

Карантин в Україні можуть продовжити після Нового року - Ляшко

Карантин в Україні офіційно продовжено до 31 грудня, проте, головний санітарний лікар Віктор Ляшко не виключає, що після Нового року карантинні обмеження будуть продовжені далі. Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Ми говоримо про продовження карантину до кінця року. Але ми ніколи не озвучуємо, що це кінець. Оскільки циркуляція вірусу буде тривати і після Нового року. Це вже майже 100% прогнози", - заявив Ляшко.

З урахуванням сьогоднішньої статистики захворюваності, коли щодня фіксується не менше 5000 хворих коронавірусом, говорити про завершення карантину ми зможемо ще не скоро. Ляшко переконаний, що поки не з'явиться ефективна вакцина і люди не зроблять щеплення, з коронавірусом доведеться жити. Лікар-інфекціоніст Володимир Курпіта в свою чергу спрогнозував, що у листопаді варто чекати піку захворюваності та посилення карантину, а в лютому-березні 2021 епідемія піде на спад.

"Для того, щоб перервати ланцюжок, потрібно оголосити жорсткий карантин або посилити тестування і залишати адаптивний карантин. Але для цього Україна повинна робити не менше 100 тисяч тестів щодня. Це досить велика кількість для України. Я не впевнений, що наші здібності дозволять це вирішити . Тому в листопаді я б очікував більш жорсткий карантин, який буде оголошений урядом на фоні погіршення епідемічної ситуації ", - зазначив медик.

Як відомо, у зв'язку із загостренням захворюваності на СOVID-19 осінні канікули в українських школах розпочнуться на тиждень раніше і можуть тривати до Нового року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ