Today.ua

У яких продуктах міститься кофеїн: багатьма з них батьки отруюють своїх дітей

Кофеїн небезпечний для здоров'я дітей – це знають всі. Але мало хто знає, що він міститься не тільки в каві і чорному чаї. Прихований кофеїн є в багатьох продуктах, які прийнято давати малюкам. Що слід негайно прибрати з дитячого меню?

На проблему прихованого кофеїну в раціоні дітей звернув увагу лікар-педіатр Андрій Шиманський в своєму мікроблозі в Instagram.

Ось список продуктів харчування, від яких слід негайно захистити дітей. Чорний і зелений чай, кава, Кока-кола і Пепсі-кола, гарячий шоколад, чорний і молочний шоколад.

Чому прихований кофеїн в меню шкідливий? Дана речовина – це досить потужний стимулятор нервової системи, потрапляючи в організм кофеїн підсилює серцебиття і підвищує артеріальний тиск. Порушується робота кишечника, активізується метаболізм. У дітей після певної дози кофеїну (для кожної дитини вона своя) може виникнути тремор м'язів, порушення сну, проблеми з концентрацією уваги, діарея, біль у животі, нерідко з'являються аритмія, тахікардія, підвищений артеріальний тиск. Нервова система приходить в стан підвищеного збудження.

Згідно з рекомендаціями Американської академії педіатрії, дітям до 4 років категорично протипоказані всі види продуктів харчування, що містять кофеїн. Для дітей до 12 років доза кофеїну не повинна перевищувати 45 мг на добу. Підлітки від 12 до 18 років можуть споживати кофеїну до 100 мг на добу. Умовно безпечна доза для дорослої людини - 300 мг кофеїну на добу. Вагітним жінкам - не більше 200 мг кофеїну на добу. Годуючим мамам краще уникати вживання кофеїну, оскільки проникає через кров в грудне молоко. В результаті малюк буде погано спати і стане дуже неспокійним, можлива поява кишкових кольок.

Нагадаємо, раніше медики розповіли, як впливає на людський організм коктейль з кави з алкоголем. Навряд чи ви після цього захочете пити цю «гримучу суміш», ризикуючи, як мінімум, загриміти в лікарню з інсультом...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ