Today.ua

Свято 22 жовтня: на Якова варять цілющу кашу

У православному церковному календарі 22 жовтня значиться день пам'яті апостола Якова Алфеєва. Все своє життя святий проповідував вчення Ісуса Христа і наставляв на шлях істинний грішників.

Яків доносив Слово Боже до простих людей в Юдеї, Месопотамії, Сирії, Єгипті та Південній Палестині. За що був розіп'ятий, як і його Учитель, на хресті.

На Русі в цей день прийнято було заготовляти дрова на зиму. У народі говорили, що осінні дрова горять яскравіше і дають багато тепла, весняні та літні такими властивостями не володіють. Старі і сухі дерева або гілки рубали сокирою, розпилювали на невеликі частини і складали на узліссях лісу. У такому вигляді дрова лежали просто на землі до першого рясного снігопаду. Потім їх переносили на сани і везли додому.

Також на Якова варили цілющу кашу з круп нового врожаю, заправляли блюдо рослинним маслом, теж нового врожаю. Вважалося, що, хто покуштує кашу на Якова, весь рік не буде хворобами маятися. З нового борошна пекли млинці і пироги.

Народні прикмети

Іменинники 22 жовтня: Авраам, Андроник, Опанас, Максим, Петро, Яків.

Нагадаємо, раніше народний синоптик Наталка Діденко оприлюднила новий прогноз погоди. За словами метеоролога, до кінця тижня в Україні значно потеплішає, в деяких областях буде жарко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ