Today.ua

Свято 29 серпня: Горіховий Спас - важливі традиції і заборони

За століттями усталеної традиції 29 серпня 2020 року Православна церква святкує останній (третій) Горіховий Спас на рік. У цей день можна поліпшити своє здоров'я і долю, але для цього слід дотримуватися дуже важливих традицій.

Горіховий Спас прийнято було відзначати весело і пишно. У цей день люди відправлялися на ярмарки, де особливо цінувалися написані на полотнах картини. Назва «горіховий» з'явилася завдяки тому, що в цей час починався активний збір горіхів в лісах, а також їх заготівля на зиму.

У день Горіхового Спаса після церковної служби наші предки вирушали в ліси, щоб зірвати гілку ліщини. Вважалося, що в цей день рослина наповнюється чудодійною цілющою силою. Гілку приносили додому і ставили біля ікон.

Крім того, в цей день заготовляли віники для лазні. Ті, хто париться весь рік віниками з гілок, зібраних на Горіховий Спас, забуде про хвороби, говорили в народі.

До церкви рано вранці селяни несли кошики з горіхами, різними фруктами, випічкою, щоб священик освятив дари нового врожаю. Частину продуктів роздавали жебракам біля храму. Горіховий Спас - день, коли молоді дівчата починали ворожити на судженого. Для цього потрібно всього лише витягти з полотняного мішечка горішок і з'їсти його. Якщо горіх виявився солодким, значить, дівчина скоро вийде заміж. Гіркий - сімейного щастя доведеться почекати ще рік. Недозрілий горіх - до вістей з далеку.

Весь день жінки присвячували прибирання і заготівлях на зиму. Церква не забороняє роботу по дому на Горіховий Спас. А от увечері слід всій сім'ї зібратися за великим столом, на вечерю готують страви з риби і м'яса. На десерт - пироги з яблуками і горіхи. Чим більше їжі на столі, тим врожайнішим буде майбутній рік. Багато їсти заборонено. Всі страви необхідно спробувати, але по трошечки.

Народні прикмети

Дізнайтеся також прогноз погоди на осінь 2020. Синоптики розповіли, до яких примх природи варто бути готовими різних регіонах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ