Наближається Різдвяний піст - один з найтриваліших, важливих і строгих у церковному календарі. Коли почнеться піст, як правильно його почати, що можна і не можна їсти протягом усіх сорока днів до самого Різдва Христового?
Різдвяний піст традиційно розпочнеться з 28 листопада, а завершиться в переддень Різдва - 6 січня. Згідно древнім традиціям, в останній день перед початком посту настають заговини, коли люди намагалися вдосталь наїстися м'ясних і молочних страв, а також добре повеселитися. Зазвичай заговини настають напередодні Різдвяного посту, тобто, 27 листопада.
Але в 2020 році через те, що кожну середу і п'ятницю православні віруючі проводять одноденні пости (27 листопада випадає на п'ятницю), то заговини переносяться на один день - це буде четвер 26 листопада 2020 р Так, їсти яйця, м'ясо, рибу, здобну випічку і молочні продукти дозволено тільки 26 листопада, а починаючи з 27 числа і до самого Різдва слід вживати тільки їжу рослинного походження.
Крім того, оскільки заговини - останній день в році, коли можна святкувати весілля, то і ця дата теж переноситься. Напередодні початку поста в п'ятницю будь-які народні гуляння заборонені.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Сучасні медики радять віруючим відмовитися від ситних заговин, а починати привчати свій організм до рослинної їжі заздалегідь, щоб не нашкодити здоров'ю.
Дізнайтеся також, як зустрічати Новий 2021 рік, який пройде під знаком Білого Металевого Бика. Це свято Православна церква не зазначає та навіть засуджує, але в народі воно вкрай популярне і давно обросло величезною кількістю міфів і легенд.