У самий розпал сезону свіжих овочів і фруктів багато господинь роблять заготовки на зиму. Заморозити можна практично будь-який продукт, однак, його смакові якості в свіжому і розмороженому вигляді можуть відрізнятися. Також необхідно знати, скільки можуть зберігатися заморожені овочі та фрукти, щоб не вживати зіпсовані продукти зі своєї ж морозилки.
Овочі та фрукти
Заморожені овочі в будь-якому випадку корисніші, ніж зимові тепличні. Тому не лінуйтеся заморозити влітку зелений горошок, спаржу, перець, моркву...Тим більше, домашні заготовки вам обійдуться дешевше, ніж потім взимку купувати заморожені овочі в магазині. Головне правило заморозки овочів - температура має бути до -40°С. Така температура не руйнує клітини овочів, ягід і фруктів, оскільки вода в них не встигає утворити великі кристали льоду. Шокова заморозка відбувається при ще нижчих температурах: нижче -60°С. В результаті всі корисні речовини (і непотрібні теж) не розпадаються на частини, а залишаються цілими аж до молекулярного рівня. Головне, повторно не заморожувати овочі. У такому випадку корисних властивостей продукти вже будуть позбавлені. Намагайтеся не робити стратегічних запасів, а розраховуйте, що з'їсте "заморозку" за один сезон.
Риба і морепродукти
Рибу в морозилці можна зберігати до півроку. Глибока заморозка вбиває більшість шкідливих мікроорганізмів і паразитів, що містяться в рибі, тому розморожена риба часом корисніше, ніж свіжа. Звертайте увагу на запах замороженої риби і при покупці, і дістаючи будинку з морозилки. Якісні постачальники заморожують свіжу рибу часом на самому судні або відразу після доставки на берег. Надалі, навіть якщо її везуть з Норвегії, ні на одному етапі не допускають підтаювання, інакше великий шанс псування. Переморожена риба буде при готуванні розлазитися на волокна.
М'ясо
Після розморожування м'ясо ще дві доби зберігає свої властивості при зберіганні в холодильнику (при температурі до +4 градусів) і повністю безпечне для вживання. М'ясо можна зберігати в морозилці до року, і при цьому воно не втратить свої корисні властивості. Птицю рекомендують зберігати не більше 9 місяців. Перед відправкою в морозилку м'ясо краще порізати на порційні шматочки, тоді волокна промерзнуть рівномірніше.
Раніше повідомлялося, які продукти потрібно зберігати на дверцятах холодильника.