Today.ua

Локдаун переноситься: жорсткого карантину в Україні з 8 січня може не бути

В Україні можуть не розпочати локдаун з 8 січня, а перенести його на більш пізній період. Про це йшлося на селекторній нараді за участю президента, повідомляє Telegram-канал "Легітимний", посилаючись на своє джерело в Офісі президента.

У президента нібито схиляються до того, що зараз завпроваджувати карантин було би недоцільно. По-перше, статистика захворюваності зараз знаходиться не на піку, вона знижується вже кілька тижнів поспіль.

По-друге, як показує досвід, зазвичай в Україні в кінці січня-на початку лютого починається епідемія грипу. Нинішній рік, незважаючи на коронавірус, не стане винятком: грип нікуди не подівся. До того ж саме на лютий епідеміологи прогнозують третю хвилю захворюваності на коронавірус. Тому, запровадивши локдаун пізніше, в кінці січня, можна буде відразу "вбити двох зайців", міркують у владі.

"У лютому, коли почнеться "третя хвиля", доведеться знову вводити локдаун, а це буде зробити дуже складно і майже неможливо. В результаті цей трек стане "критичним" і антіхайповим для влади, яка отримає хвилю критики від всіх", - пише "Легітимний".

Зараз ліжка у ковідних відділеннях заповнені лише наполовину, і ситуація цілком контрольована. А ось у лютому, коли нахлине третя хвиля коронавірусу, і добова кількість захворілих може зрости до 15-20 тисяч, лікарні почнуть заповнюватися дуже швидко. Тоді й буде найдоцільніше відправити країну на жорсткий карантин. "Зараз чекають цифри від МОЗу і прогнози, а також поставлено завдання підготуватися до "третьої" умовної хвилі епідемії коронавірусу, що якраз почнеться в перших числах лютого", - пишуть у повідомленні.

При цьому там же інсайдать, що "попередньо прийнято рішення щодо перенесення локдауна на кінець січня".

Тим часом, українцям нагадали, що заборонять на час локдауна, і на що заборони не поширюються. Зокрема, розважальні заклади, а також оздоровчі комплекси на період жорсткого карантину закриють для відвідувачів. Однак ресторанам і кафе дозволяти торгувати їжею на винос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ