Today.ua

Смертність в Україні б'є рекорди: за жовтень померло майже стільки, як за цілий рік

В Україні смертність у жовтні поточного року побила усі мислимі рекорди. За один місяць пішли з життя 59,1 тисячі наших співгромадян. Таку цифру оприлюднив у своєму Facebook керівник приватного інвестиційного фонду, що працює на фондовому ринку США, Володимир Компанієць.

Втім, сама по собі ця цифра не така красномовна, як у порівнянні з іншою. За весь "довоєнний" 2013 рік у нашій країні померло лиш трохи більше - 60,6 тисячі чоловік. Причому тоді враховувалося ще й населення окупованого Криму і Донбасу. Без урахування цих територій цей показник був би ще нижче, і можливо, жовтнева смертність цього року перевищила би річний показник 2013.

"За попередніми даними, в листопаді ситуація з приросту смертей буде ще гірше. Кількість зареєстрованих смертей у 2020 році (485,7 тис.) Вже майже наздогнало показник 2019 року (486,8 тис.) Не дивлячись на локдаун", - зазначає Компанієць.

Ці цифри наочно показують, що Україна знаходиться в глибокій демографічній кризі, вважає фахівець з демографії, заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Олександр Гладун. За словами Гладуна, нині населення України становить менше 42 мільйонів осіб. Фактично за період незалежності чисельність населення скоротилася на 10 мільйонів.

Гладун називає три причини такого скорочення населення країни: високу смертність низьку народжуваність та еміграцію. Що стосується третього фактора - відтоку населення з країни, то сьогодні навіть важко оцінити його масштаби, каже експерт. Низька народжуваність нині спостерігається майже в усій Європі. А ось висока смертність - це риса бідних країн із низьким рівнем життя і недостатнім медичним забезпеченням. На жаль, нинішня Україна належить до числа таких країн, констатує Олександр Гладун.

Нагадаємо, в Україні пацієнтів, хворих на коронавірус, стали лікувати препаратом "Дексаметазон". Лікарі кажуть, він знижує ризик летального результату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ