Today.ua

Лікар-анестезіолог назвав вартість вакцини від коронавіруса для українців

Вартість вакцини від коронавірусу, мабуть, турбує наших співвітчизників не менше, ніж її наявність. Адже якщо вона буде багатьом громадянам не по кишені, то про масову вакцинацію і формування колективного імунітету можна забути. Доктор-анестезіолог Сергій Дубров розповів в ефірі телеканалу "Україна 24", скільки, на його думку, може коштувати вакцина від коронавірусу.

Перш за все, він підкреслив, що багатьом українцям вакцина взагалі обійдеться безкоштовно. Зокрема, 8 мільйонів доз Україна має отримати в рамках міжнародного проекту ВООЗ. Цих доз вистачить для вакцинації 4 мільйонів людей, оскільки щеплення потрібно робити двічі.

Крім цього, МОЗ планує закупити якусь кількість вакцини по своїй лінії. За словами доктора Дуброва, МОЗ спочатку планувало виділити на це 15 мільярдів гривень, однак  через урізання видатків бюджету, заклали менше. При цьому варто пам'ятати, що державний кошторис ще не прийнятий, і яка там цифра виявиться зрештою, невідомо.

"Міністерство охорони здоров'я планувало закупити достатню кількість вакцини для вакцинації соціально незахищених верств, медпрацівників, осіб старше 65 років, військових, поліції і працівників освіти", - поділився лікар.

Однак якщо навіть усіх цих людей вдасться прищепити безкоштовно, то залишається ще чимало наших співгромадян (більшість), які не входять до цих категорій. Їм-то якраз доведеться купувати вакцину за свої кровні.

"Складно говорити про вартість вакцини, вона приблизно може становити від 20 до 35 доларів, вакцинуватися слід двічі", - поділився міркуваннями про вартість щеплень Сергій Дубров.

Таким чином, якщо вартість вакцини дійсно буде така, то вона виявиться не всім по кишені. Зокрема, сім'ї з низьким доходом не зможуть собі дозволити вакцинацію усіх членів сім'ї. Доведеться обирати тих, які схильні до найбільшого ризику заразитися.

Втім, кажуть, що масова вакцинація в Україні почнеться не раніше середини літа наступного року. Отже, ще буде час, щоб накопичити на покупку вакцини. Хоча на той час багато тих, що перехворіли і зуміли вижити, вже матимуть природний імунітет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ