Today.ua

Звільнення голови НАБУ Ситника: що про це відомо

Конституційний суд України вчора був в ударі. Судді КСУ не тільки повернули своїм колегам суддям і вищим державним чиновникам колишні зарплати, яких вони були позбавлені під час карантину, а й визнали неконституційним призначення глави НАБУ Артема Ситника.

Нагадаємо, Ситник був призначений на посаду головного українського борця з корупцією в квітні 2015 року. Тоді указ про його призначення видав особисто президент Петро Порошенко. З того часу минуло більше п'яти років. Періодично Ситник потрапляв в поле зору інших органів, що борються з корупцією, проте незмінно залишався на своєму місці.

Проте, цьогоріч група народних депутатів, ведена близьким до Коломойського Олександром Дубінським, внесла в КС подання про визнання неправомірності його призначення на посаду.

Вивчивши деталі цього призначення, КСУ дійшов висновку, що "призначення президентом керівника органу, який за своїми повноваженнями функціонально відноситься до органу виконавчої влади, веде до розбалансування системи стримувань і противаг, порушує функціональний розподіл влади, передбачене Конституцією".

Іншими словами КСУ дійшов висновку, що президент не мав права призначати своїм указом директора НАБУ. А якщо так, то Артем Ситник очолює цю державну інституцію незаконно. Тому КСУ постановив вважати Ситника звільненим з цієї посади з дня прийняття рішення КСУ.

Сам же Ситник з таким вердиктом Конституційного суду не згоден. Навіть більше, він вважає, що КС не має повноважень звільняти його з посади.

"Закон" Про НАБУ "містить вичерпний перелік підстав звільнення директора Національного бюро з посади, рішення Конституційного Суду серед них немає", - йдеться в заяві НАБУ.

Отже, Конституційний суд не переконав Ситника в тому, що йому пора йти. Крім того, він сам вважає рішення КСУ політично заангажованим і навіть натякає, що знає, хто "замовив його".

Один з фігурантів розслідувань НАБУ - Ігор Коломойський і його ймовірні махінації з ПриватБанком. Власне Ситник і не приховує, що НАБУ займається спільно з ФБР розслідуванням справи про ймовірне відмивання Коломойським і його партнерами грошей ПриватБанку в США. Крім того, НАБУ займається власним розслідуванням про незаконне виведення грошей з ПриватБанку. До речі, за словами Ситника, сума виведена чимала - понад 100 мільярдів гривень.

Нагадаємо, НАБУ свого часу відкрило кримінальну справу проти колишнього голови митної служби Максима Нефьодова. Його підозрювали в причетності до корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ