Today.ua

У чому користь білої, чорної і червоної смородини: унікальні властивості ягоди від усіх недуг

Смородина вважається справжньою "вітамінною бомбою", яка захищає від хвороб серця і попереджає появу діабету. Ця ягода знижує рівень цукру в крові, зміцнює імунітет і знищує віруси групи А і В. А ще смородина має заспокійливий ефект і покращує функцію нирок. У літньому раціоні смородина повинна бути обов'язково. Вона позбавляє від набряків і сприяє схудненню, чим саме час зайнятися в теплу пору року.

В Україні ростуть різні сорти смородини – біла, чорна і червона. Кожен з цих сортів має свої властивості та особливості. Наприклад, у чорній більш ароматні ягоди і листя. З плодів готують варення і роблять соуси, а листя кидають у консервацію. Чорна смородина багата вітаміном С, тому при авітамінозі і при застуді ягода ще корисніше, ніж лимон.

Червону і білу смородину використовують для приготування морсів, желе, мармеладу, смузі і киселів. У червоній смородині багато йоду, пектину, органічних кислот і мінеральних солей. Її часто використовують для заморозки, щоб взимку насичувати організм вітамінами. Біла смородина добре впливає на склад крові, виводить солі і токсини, знижує рівень холестерину. Її листя використовують у складі трав'яних чаїв, а з плодів готують вина, настоянки, варення та джеми.

Кому не можна їсти смородину?

Незважаючи на всю свою корисність, чорну смородину не можна вживати при тромбофлебіті, виразці і гастриті. Людям з гепатитом, а також тим, хто переніс інсульт та інфаркт, від смородини в раціоні також слід відмовитися.

Раніше повідомлялося, чим відрізняються «персики-дівчатка» від «персиків-хлопчиків», і як правильно обрати смачний фрукт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ