Today.ua

В Україні скасують призов до армії: головнокомандувач ЗСУ Хомчак розповів, коли це станеться

В Україні скасують призов до армії. Влада розглядає такий варіант, однак зараз ще не час приступати до його реалізації. Головнокомандувач Збройними силами України Руслан Хомчак розповів в ефірі телеканалу "Україна", коли можна буде відмовитися від призову на строкову службу.

За словами воєначальника, це стане можливим, коли у нас всі громадяни будуть навчені основам виживання і надання першої допомоги. Він каже, що в перспективі влада має намір відмовитися від строковиків в армії і зосередитися на якісному складі збройних сил, а не на кількісному. Але це станеться тоді, коли буде налагоджена така система підготовки резерву, при якій більшість населення країни зможе при необхідності стати на захист країни.

Для цього необхідно дати всім первинні військові навички, елементарно навчити стріляти і захищати своє житло. Крім того, кожен громадянин повинен вміти надавати первинну медичну допомогу. Ці навички в якийсь момент можуть стати вирішальними і врятувати життя не тільки йому самому, але й тим, хто є поруч.

"Чому громадянин України не повинен бути навченим всіх елементів тактичної медицини? Ці навички і знання можуть йому знадобитися де завгодно, в будь-якій ситуації поза військової служби, де він повинен вміти надати собі медичну допомогу, тому, хто поруч, тим самим врятувати життя собі або комусь ", - говорить Руслан Хомчак.

Звичайно, щоб налагодити таку систему підготовки, потрібні додаткові капіталовкладення. І, звичайно, потрібні кваліфіковані кадри по всій Україні, які зможуть здійснювати таку підготовку. Коли цю систему вдасться налагодити в масштабах всієї країни, тоді й1 відпаде необхідність в строковому призові, каже головнокомандувач.

Цьогоріч році зменшили чисельність призовників, які проходять строкову службу. Зараз армія чисельно укомплектована на 100%, говорить Хомчак.

"Ми вже ставимо питання не укомплектувати просто контрактниками, а ми вже переходимо на якість. Ми розуміємо, що коли буде якість, тоді буде зовсім інший підхід до виконання бойових завдань і в повсякденній діяльності, і взагалі до статусу військового", - упевнений головнокомандувач.

Нагадаємо, в цьому році виникла плутанина з весняним призовом армію, який змістився на літо через пандемію коронавірусі. Вийшло, що повістки в армію принесли 18-річним одинадцятикласникам, які ще не встигли здати ЗНО, теж через зсув термінів незалежного оцінювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ