Today.ua

Через глобальне потепління в Україні незабаром можуть зникнути солов'ї

Глобальне потепління вже призвело до зміни ландшафту і вимирання багатьох видів живих організмів. А незабаром може не стати маленької пташки, яка своїми трелями прикрашає весну і робить її прихід ще більш радісним. Йдеться про солов'їв.

Орнітологи б'ють на сполох: через глобальне потепління солов'ям загрожує вимирання. До такого висновку прийшли вчені Мадридського унівеситету. Свої висновки вони виклали на сайті Американського орнітологічного товариства, передає медіа-ресурс "Русский Єврей".

Останніми роками у цих птахів стали помітно коротшими крила, що може призвести до їхньої загибелі. Справа в тому, що для цієї маленької пташки, яка щорічно здійснює довгий міграційний шлях з Європи в Африку і потім назад, крила - один із основних елементів виживання. Адже при коротких крилах зменшується їхніх розмах і потужність. Тому птах може просто не здолати шляху, визначеного їй природою, і загинути при перельоті.

Скорочення крил вчені пов'язують саме з глобальним потеплінням. Через літню спеку у солов'їв зменшується період розмноження. Тому більше шансів вижити отримують ті птахи, які менше часу витрачають на міграцію. Відповідно, від одного виводка до іншого у них зменшується довжина крил. І зрештою, коло замкнеться: крила зменшаться настільки, що птахи просто не зможуть подолати міграційного шляху, стверджує група вчених на чолі з доктором орнітології Кароліною Ремах. За останні два десятиліття крила цього птаха вже укоротилися вельми відчутно, і тенденція ця зберігається.

Вимирання солов'їв йде повним ходом. Так, за останні сто років чисельність цього виду скоротилася на планеті в 10 разів. А незабаром може статися так, що навесні ми взагалі не почуємо в саду чарівного солов'їного співу. Адже ця маленька пташка - неперевершений "майстер вокалу". Соловейко може видавати понад тисячу різних звуків. А Україна взагалі вважає солов'я чи не одним зі своїх національних символів поряд із калиною та вишиванкою.

Нагадаємо, людський фактор багато в чому може бути причиною як глобального потепління, так і інших екологічних катастроф. Так, Україна незабаром може залишитися не тільки без солов'їв, але й без карпатських лісів, які піддаються нещадній вирубці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ