Today.ua

Захід України знову може потонути в повенях: Укргідрометцентр попереджає про сильний підйом води на річках

Захід України знову може потонути в повенях. Через рясні дощі, які випали і ще пройдуть в західному регіоні, очікується сильний підйом річок. Зокрема, Державна служба з надзвичайних ситуацій попереджає про підйом річок в басейнах Прута і Сірету. Вода може піднятися до півтора метра.

"За даними Укргідрометцентру, в зв'язку з очікуваними значними, місцями сильними дощами, ввечері 29 та протягом 30 вересня-1 жовтня на річках басейнів Прута і Сірету очікується підвищення рівнів води на 0,5-1,5 метра над рівнями на 8 годину 28 вересня ", - попереджають в ДСНС.

Крім того, в горах очікуються селеві потоки, які можуть знести все на своєму шляху.

Таким чином, може повторитися ситуація (можливо, не в таких масштабах) з повенями, які буквально затопили західну Україну в червні цього року. Тоді стихія знищила будинки і врожай у багатьох районах Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської та Чернівецької областей. Стихійне лихо пройшлося західними областями декількома хвилями, щоразу збільшуючи величину заподіяної шкоди відразу на мільйони гривень.

Держава тоді виділила на ліквідацію наслідків повені понад 750 мільйонів гривень, хоча прем'єр-міністр Денис Шмигаль змушений був визнати: реальні втрати склали близько 2 мільярдів.

Взагалі нинішній 2020 рік видався для України дуже важким не тільки через коронавірус, а й через несприятливу кліматичну ситуацію. На заході урожай змило повенями, на півдні і південному сході все випалило через нестачу вологи. На жаль, із кожним роком, попереджають вчені-кліматологи, ситуація буде ускладнюватися. На Землі почалися кліматичні зміни, і Україна, природно, теж стає їхньою заручницею. Тому від звичних зон землеробства і землеробських культур аграріям доведеться відмовлятися, при цьому терміново шукаючи їм заміну.

До речі, в Нью-Йорку встановили інсталяцію у вигляді електронного табло, що веде зворотний відлік до моменту, коли, на думку вчених, на Землі почнуться незворотні кліматичні зміни . Поки годинник показує трохи більше семи років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ