Today.ua

Повний локдаун через коронавірус в Україні: депутати розповіли, хто зможе працювати

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький розповів в ефірі каналу "Україна 24", яким буде жорсткий локдаун в Україні. Поки рішення щодо нього остаточно не прийнято, проте якщо коронавірус і далі не зменшить темпів, то "слуга народу" розповів, яким буде жорсткий локдаун.

"Працювати на роботі можна буде тільки дистанційно. Крім критичної інфраструктури - атомна електростанція, лікарня, аптеки, маленькі магазини - все решта має бути закрито", - говорить нардеп.

При цьому закривати міжнародне авіасполучення влада не вважає за доцільне. Якщо у когось із наших співгромадян є кошти, що дозволяють в цей час полетіти на відпочинок за кордон, то чому б і ні? Навпаки, вони полетять, перервавши можливий ланцюжок поширення інфекції, який міг би виходити від них. Однак що стосується решти транспорту, то він має бути зупинений весь, крім службового, яким люди добиратимуться на роботу і з роботи.

"Повинні бути закриті ТРЦ, всі розважальні заходи, обмеження на скупчення людей навіть на свіжому повітрі", - говорить глава парламентського комітету.

Радуцький також розповів, за яких умов все ж введуть локдаун. Він використовував статистику, яку дає глава МОЗ Максим Степанов. Зараз у лікарнях України заповнено хворими 27-28 тисяч ковідних ліжок. На жаль, карантин вихідного дня не дав того ефекту, який очікувався. Та все ж темпи приросту чисельності хворих вдалося трохи затримати. Загалом, в Україні передбачено 52 тисячі ліжок для хворих на коронавірус. Коли чисельність хворих буде підбиратися до 40 тисяч, потрібно буде вводити локдаун.

"Якщо завантаженість ліжок буде рости, якщо це буде 35-40 тис. ліжок, то це перший показник, що треба вводити локдаун, бо система ляже, вона не витримає", - повідомив Радуцький.

Чи буде введений локдаун, сьогодні ніхто поки сказати не може. Природно, не можуть сказати, і коли це станеться. Єдине, що влада може зараз гарантувати - це завчасне попередження про введення жорсткого локдауна. Обіцяють попередити за 7 днів.

Нагадаємо, експерти припустили, що в період локдауна може відбутися зниження цін на товари. Причому, якщо на продукти ціни знизяться незначно, то на одяг і взуття зниження може бути відчутним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ