Today.ua

Свято 27 серпня: на Міхея-Тіховея починається пора весіль і завершується Успенський піст

У четвер, 27 серпня, в народі відзначається день Міхея-Тіховея. В цей час завершувався двотижневий Успенський піст і розпочиналася пора весіль. Традиційно в цей день дули досить сильні вітри, за якими люди судили про погоду на наступні дні.

Святий Міхей вважається одним із дванадцяти малих пророків. Відкривши в собі дар передбачення, він близько півстоліття присвятив служінню цьому дару. Саме він одним з перших передбачив падіння царства юдейського та пришестя на землю Христа. Після себе він залишив "Книгу пророка Міхея".

Свято отримало свою назву на честь вітру, за яким в ці дні пильно спостерігали. Якщо він був сильний, то говорили, що бабине літо затягнеться. Якщо вітер стихав, то осінь обіцяла бути теплою і спокійною. 27 серпня традиційно завершувався піст, і хлопці йшли свататися до дівчат. Це була остання можливість здійснити сватання, так як попереду нові пости.

Господиням у Міхеєв день заборонялося замішувати тісто. Також на Міхея не можна було вживати алкоголь і сваритися з близькими.

Народні прикмети на 27 серпня

Раніше повідомлялося, якою буде погода в Україні цієї осені, і коли очікувати перших заморозків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ