Today.ua

З нового року в Україні можна буде продати повітря: запрацює ринок торгівлі викидами парникових газів

З нового року в Україні парникові гази стануть товаром. Це стане ще одним кроком на шляху збереження клімату на планеті. З 1 січня 2021 року вводиться в дію Закон "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів", йдеться у повідомленні на сайті Державної екологічної інспекції України.

Цей закон був прийнятий задля того, щоб наблизити українське екологічне законодавство до європейського. Зокрема, йдеться про створення системи торгівлі викидами парникових газів.

Суть цієї системи полягає в тому, що кожному підприємству, яке щось виробляє, буде надано дозвіл на певний обсяг викидів парникових газів. Якщо в цього підприємства обсяг викидів буде меншим, то  воно зможе їх продати іншому підприємству, яке перевищує норму по викидах парникових газів. Звичайно, що обсяг викидів контролюватиметься Державною екологічною інспекцією, аби підприємства не мали змоги штучно занижувати показники.

Таким чином, підприємства матимуть змогу продавати те, що вони не виробили. А інші платитимуть їм гроші за право на виробництво того, що у них придбали. Іншими словами, підприємства продаватимуть повітря, до того ж, не дуже якісне.

Подібна торгівля квотами на шкідливі викиди вже тривалий час існує на міжнародному рівні в рамках так званого Кіотського протоколу, який почав діяти із 2015 року. На зміну йому в листопаді 2020 року прийшла Паризька кліматична угода.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна буде поступово відмовлятися від використання вугілля заради збереження клімату на планеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ