Чорниця - унікальна сезонна ягода, яка приносить багато користі здоров'ю людини. Однак, зловживати нею не варто, так як ризик отруєння досить великий. Лікар-ендокринолог, дієтолог, нутриціолог Олексій Калинчев розповів, якими небезпечними властивостями володіє чорниця, і скільки можна вживати цієї ягоди, щоб не нашкодити організму.
За словами медика, чорниця накопичує в собі важкі метали і радіацію. Купуючи чорницю на ринку, ми не знаємо, де збирали ягоди. Адже якщо чорниця була зібрана поблизу Чорнобильської зони, то таку ягоду категорично не можна їсти. Магазинна чорниця проходить перевірку на радіацію, однак, вважати її більш безпечною не можна. Адже на наявність солей важких металів ягоду не перевіряють, тому ризик отримати отруєння, все-одно присутній. Однак, якщо їсти цю ягоду в невеликих кількостях, то ймовірність завдати шкоди організму досить низька.
До складу чорниці входить близько 85% води, а також марганець і вітаміни C і K. Крім того, чорниця багата антиоксидантами, які є корисними рослинними сполуками, що захищають організм від пошкоджень та хвороб. А ще ягода сприяє поліпшенню зору. Додавання 160-480 мг порошкоподібного екстракту чорниці в день у раціон може зменшити сухість очей та інші симптоми втоми очей, викликані роботою за монітором комп'ютера.
Популярні зараз
В Україні критично низький рівень народжуваності, - Жолнович
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Чорниця також знижує рівень цукру в крові, тому діабетикам ця ягода дуже необхідна. Вітамін К в складі чорниці допомагає запобігти утворенню тромбів, знижуючи ризик серцевого нападу та інсульту, а антоціани в чорниці можуть знизити кров'яний тиск. А ще чорниця потужний протимікробний засіб. Сальмонела і стафілокок можуть сильно злякатисяьчорниці.
Раніше повідомлялося, кому слід виключити з раціону авокадо, і в чому його користь і шкода.