Today.ua

Паперові свідоцтва про народження в Україні замінять електронними: як працює сервіс еМалятко

В Україні готують чергове нововведення. Звичні паперові свідоцтва про народження перестануть видавати, а ті, що вже були видані раніше замінять на електронний висновок про народження в рамках сервісу еМалятко.

За словами заступника міністра охорони здоров'я з питань цифровізації України Ярослав Кучер на брифінгу повідомив, що сервіс еМалятко пора з тестового режиму переводити на повноцінну роботу. Таким чином, електронне свідоцтво про народження нового громадянина України еМалятко буде першим в країні медичним висновком, який видаватиметься в електронному вигляді.

«Першим медичним висновком, який ми плануємо запустити найближчим часом, це висновок про народження, так зване еМалятко. Для нас це буде експлуатація вже не тестового, а потрібного робочого укладення і надалі ми зможемо Цифровізувати інші медичні висновки, які потрібні нашим пацієнтам», - заявив в ході брифінгу Ярослав Кучер. За словами чиновника, висновок еМалятко стане правочинною заміною паперової форми №103 для новонароджених (Медичне свідоцтво про народження). Цілю заміни паперових метрик електронними в МОЗ назвали спрощення життя простих громадян.

«Ми припинимо ходіння за документами в певні органи влади, тобто, все, що необхідно, буде робитися відразу в пологовому будинку, і батькам крім вибору імені, треба буде подумати тільки про те, в який зручний час забрати свідоцтво про народження», - озвучив плани Міністерства Кучер.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що громадян України змусять поміняти свої паперові паспорти-книжечки на пластикові картки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ