Today.ua

Свято 7 жовтня: що обов'язково потрібно зробити в опівночі в день Фекли

Традиційно в цей день Православна церква молиться в честь пам'яті святої мучениці Фекли. У віці 18 років Фекла прийняла Святе Хрещення, після чого віддано служила Богові, за що багато разів Бог рятував її від неминучої загибелі.

Коли Феклу схопили і за звинуваченням у служінні Християнству хотіли спалити на багатті, тут же почалася сильна злива з градом. Коли святу хотіли згодувати диким тваринам, то звірі почали ластитися до дівчини. Коли п'яні розбійники гналися за нею, Господь укрив її від переслідувачів в гірській печері.

Добра і благочестива Фекла все життя проповідувала Слово Боже і зцілювала хвороби, так і дожила вона до глибокої старості. У день пам'яті святої Фекли покладається піти до церкви. У це свято молилися про дарування щасливої долі молодим дівчатам.

На Феклу здавна було прийнято влаштовувати веселі гуляння, люди збиралися разом, співали і водили хороводи. Веселощі тривали аж до півночі, тоді молотники бралися за роботу - починали молотити снопи. Тільки після цього дозволялося це робити вдень. Щоб віддячити молотникам за їх працю, люди приносили їм горщик каші. Щоб в холодну пору року робота йшла легше, в цей день жінки сідали за прядку.

Народні прикмети

Іменинники 7 жовтня: Антон, Владислав, Давид, Дмитро, Євсевій, Степан, Фекла.

Дізнайтеся також прогноз погоди на жовтень 2020. Чим здивує нас погода в середині осені?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ